Hälsohets eller att göra något roligt

Hälsohets. Jag tänker att det betyder ungefär ”om du inte drar på dig funktionskläder och svettar ut din själ fem dagar i veckan så är du en dålig människa som kommer att dö i förtid”.

Jag har funderat mycket på det där, för oavsett om folk känner sig hälsohetsade eller inte, så rör ju sig folk mindre och mindre. Folk känner sig oroliga och stressade över sin hälsa, men låter den ändå förbi som den är. Slutsatsen jag har dragit efter mina är: oro och skam är inte det som sätter igång människor.

Oro får oss inte att vilja ta tag i saker, kasta oss ut i livet. Oro får oss att vilja krypa upp i soffan och titta på en serie. Oro får oss att klamra oss fast vid det som känns tryggt, så att vi kan tänka på något annat än det som oroar oss.

Det som däremot skapar förändring är intresse. Intresse är det som skapar driv och det som gör oss modiga.

Så när det kommer till att röra på sig, vilket är en av de absolut viktigaste komponenterna för att vi ska må bra och leva länge, så måste det också börja med intresse. Det kan inte börja med att du skäms för att du äter för mycket godis. Om det ska bli långsiktigt, så måste det kunna kopplas till positiva känslor.

Något som har visat sig vara ett effektivt sätt att få barn att röra på sig är att de vistas utomhus. Jag tror att det stämmer även för vuxna, Judarskogen i Stockholm är till exempel väldigt fint. Naturen är en bra ände att börja i om du inte vet vad du tycker är kul.

Jag började inte med crossfit för att jag var orolig över min hälsa, utan för att jag tyckte crossfit verkade häftigt. Och oavsett om det är promenader, crossfit, dans eller yoga som blir din träning, så kommer det vara så mycket lättare om det är roligt.

Så helt enkelt, hitta ett sätt att ta hand om dig som känns kul. Annars kan du mycket väl förvandlas till ett argt träd utan bark, om det vill sig riktigt illa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *