Halva Sverige har farligt dålig kondis – rör på dig!

Igår kom en artikel i DN om att en studie visar att ungefär hälften, 46 procent, av Sveriges befolkning har så dålig kondis att det är farligt. Jämförelsevis hade 27 procent farligt dålig kondis 1995.

Vad är då farligt dålig kondis? Det kan till exempel vara om du känner dig döende av att springa till bussen, om korta promenader är jobbiga eller om du blir andfådd av att ta trappen två våningar.

Om du känner igen dig, kom ihåg att det inte är kört. Det går faktiskt ganska snabbt att få kroppen att komma i bättre form, för kroppen vill vara i bra form och kommer ta varje möjlighet den får till att göra det.

Nu pratar jag inte om ”bikinikropp” eller något annat utseendebaserat mål, det är en annan historia. Det jag menar är hälsa. Det behövs så himla lite för att du ska få en bättre hälsa, och du kommer vara så tacksam i framtiden.

Bilder från i våras när Dóttir bara var en liten tuss!

Så hur gör man då? Här kommer ett par förslag:

  • Följ träningspassen jag lägger upp här på bloggen.
  • Dansa till ett par bra låtar.
  • Ta en kort promenad.
  • Vispa grädde eller marängsmet för hand (så kan du dessutom äta nåt smarrigt som belöning).
  • Försök hitta något längst in i ett fullt förråd.
  • Veva med armarna, hoppa på stället eller bara NÅGOT som du blir lite andfådd och svettig av.

Hitta tid för rörelse åtminstone en gång om dagen, om så bara några minuter, på rasten, när du kommer hem från jobbet/skolan, på morgonen innan du börjar dagen, ja du fattar.

”Framtiden”, alltså om 10, 20 eller 50 år kanske känns väldigt långt bort. Men ta det från en som jobbar på äldreboende, det gör  fruktansvärt stor skillnad. Rör på dig lite mer idag, så slipper du så mycket smärta och handikapp när du blir äldre.

Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *