Pizza som storkok

Pizza måste ju vara världens bästa uppfinning. Även om det tekniskt sätt bara är en jättestor macka med gott pålägg som man lägger in i ugnen så är det så himla trevligt.

Jag brukar alltid se till att ta mig ordentligt med vatten över huvudet när jag gör pizza, så att jag är lite gråtfärdig innan jag får sätta mig och äta. Så även den här gången. Men fem stora plåtar med lövtunn pizza blev det, vilket är typ cirka 10 portioner. Ska dock sägas att eftersom jag var så nedbruten efter att ha lagat all pizza så åt jag nästan en hel plåt själv…

Här är ett försök till att skriva ett recept på hur jag gjorde, men eftersom jag improviserar ganska mycket så vet jag i efterhand inte exakt vad och hur mycket av det allt innehåller.

Jag brukar oftast använda ganska lite jäst och istället låta degen jäsa mycket längre eftersom degen får lite bättre struktur då. Har du inte tid eller glömmer bort att sätta degen på morgonen går det bra att använda ett helt paket jäst (50gr), så jäser degen färdigt på ungefär två timmar.

Pizzadeg (rör ihop på morgonen.):
ca. 10-15gr jäst
ca. 2 tsk salt
ca. 1 dl raps-/olivolja
ca. 8dl kallt vatten
ca. 4dl grahamsmjöl
ca. ganska mycket vetemjöl, gärna special eller manitoba

Blanda ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet samt olja och salt. Rör ner grahamsmjölet och rör ner/ knåda in vetemjöl tills degen  släpper från bunken (och händerna). Låt jäsa över dagen, under bakhandduk eller lock.

Tomatsås:
4 pkt krossade tomater
1/2 zucchini
1/2 aubergine
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor

1 tärning grönsaksbuljong
Ganska mycket oregano och basilika, minst 1 msk av varje.

Upprepar att det här är vad jag tror att jag hade i, men gott blev det. Jag fräste lök och vitlök lätt i en gryta, la i aubergine och zucchini och fräste lite till, hällde på krossade tomater rörde ned en buljongtärning, tomatpurén och örterna, och lät det koka kanske 20 minuter. Sedan lät jag det svalna medan jag fixade de andra tillbehören, och mixade till sist alltihop med stavmixer.

Resultatet blev en lite matigare och lite mer smakrik sås än om man bara har tomater i. Man kan också ha ett mycket tjockare lager på pizzorna utan att de blir blöta.


Sätt ugnen på 250°C förresten, annars kommer pizzan inte bli tillagad…

Dela pizzadegen i tio delar och kavla ut den så tunt det går utan att den går sönder och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Dekorera med det du vill ha på och grädda i ugnen i cirka 10 minuter, eller tills den ser ut som en fin tillagad pizza.

Utöver tomatsåsen hade jag resten av zucchinin och auberginen på, rökt fårfiol (orimligt gott), mozzarella, parmesan, och grön pesto.

Det som är lite kul med pizza är att man kan göra det ganska lyxigt utan att det blir superdyrt. Skulle tippa att varje portion kostade ungefär 20-25kr. Ska dock sägas att mozzarellan var på extrapris och fårfiolen var en gåva från Stefans föräldrar, så kanske 25-28kr per portion. Ändå överkomligt om man jämför med köpepizza.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *